Ga naar de inhoud
Home » Reflecties » Altijd een keuze

Altijd een keuze

De hele dag door maak je keuzes. Soms bewust, soms onbewust, soms vrijwillig, soms gedwongen. Tijdens het coachen tref ik vaak mensen die โ€œ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ปโ€ in een keuze. Ze zijn boos, gefrustreerd, verdrietig, hebben spijt. Hierdoor blijven ze stil staan, met alle risicoโ€™s van dien. Als je wilt groeien en uiteindelijk grip wil krijgen op je eigen leven, kun je een keuze beter โ€œ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฐ๐—ฒ๐—ฝ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ปโ€. Wat heeft het mij gebracht? Wat heb ik er van geleerd? Wat doe ik de volgende keer anders? En wat doe ik de volgende keer weer precies zo?

Ik was 5 jaar toen ik op klassiek ballet ging. Fantastisch vond ik het. Les in een zaaltje vol met spiegels, van een statige balletdame, begeleid door live pianomuziek. Al snel was ik meerdere keren per week op de balletschool te vinden. Elk jaar hadden we een voorstelling in een theater. Dansen in prachtige kostuums voor een zaal vol met mensen. Ik herinner mij nog goed dat ik de hoofdrol mocht dansen als Doornroosje, met mijn beste vriendin als prins. Ik was een jaar of 10.

Voor mij stond het vast. ๐—œ๐—ธ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€!

Maar het liep anders. Mijn vader wilde graag dat ik โ€˜een vakโ€™ zou leren. Ik moest iets doen met het โ€˜goed stel hersensโ€™ dat ik (ook) had. Dus het werd farmacie. Het heeft mij lang beziggehouden. Wat als ik wel naar de balletacademie was gegaan? Mijn leven zou er anders uit hebben gezien. Zeker! Zou het beter zijn geweest? Geen idee.

De ๐—ณ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ dat ik misschien iets anders had willen doen, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ. Ik ben heel blij met het pad dat ik heb gelopen. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. En ik ben blij met wie ik nu ben, met de mensen om mij heen, met de dingen die ik doe.
๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ง๐˜ด๐˜ญ๐˜ข๐˜จ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฅ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Je hebt altijd een keuze. Ook als je dingen niet kunnen veranderen, je hebt altijd een keuze hoe je er mee omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *