Ga naar de inhoud
Home » Reflecties » ๐—”๐—ณ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐—ฟ๐—ถ๐˜๐˜‚๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป

๐—”๐—ณ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐—ฟ๐—ถ๐˜๐˜‚๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป

Afscheid nemen, we doen het de hele dag. Vaak echter niet heel bewust.

Vorig jaar nam ik na bijna 20 jaar afscheid als ziekenhuisapotheker in Tilburg. Ook al was het een hele bewuste keuze om een nieuwe weg in te slaan, vond ik het moeilijk. Het was het afsluiten van een hele mooie periode in mijn leven. Ik heb er daarom ook heel bewust bij stil gestaan. ๐™’๐™–๐™ฉ ๐™๐™š๐™— ๐™ž๐™  ๐™œ๐™š๐™œ๐™š๐™ซ๐™š๐™ฃ, ๐™ฌ๐™–๐™ฉ ๐™๐™š๐™— ๐™ž๐™  ๐™ค๐™ฃ๐™ฉ๐™ซ๐™–๐™ฃ๐™œ๐™š๐™ฃ, ๐™ฌ๐™–๐™ฉ ๐™ก๐™–๐™–๐™ฉ ๐™ž๐™  ๐™™๐™–๐™–๐™ง ๐™š๐™ฃ ๐™ฌ๐™–๐™ฉ ๐™ฃ๐™š๐™š๐™ข ๐™ž๐™  ๐™ข๐™š๐™š?

Ik heb โ€œ๐— ๐—ฎ๐—ฟ๐—ท๐—ผ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ต๐˜‚๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟโ€ achtergelaten bij mijn collegaโ€™s. En ik heb iedereen symbolisch een plekje in mijn hart gegeven. Wat ik toen (in gedachten) mee heb genomen is mijn ๐™˜๐™ง๐™š๐™–๐™ฉ๐™ž๐™ซ๐™ž๐™ฉ๐™š๐™ž๐™ฉ en ๐™ฏ๐™ค๐™ง๐™œ๐™ฏ๐™–๐™–๐™ข๐™๐™š๐™ž๐™™. Die had ik zelf te hard nodig.

Als je ergens weggaat na zoโ€™n lange tijd is het vrij logisch dat er aandacht is voor afscheid. In mijn werk nu als coach, is dat veel minder vanzelfsprekend.

Dagelijks neem ik afscheid, van coachees, van groepen die ik begeleid, van cursisten, van mensen die ik ontmoet.

โ€œ๐™ƒ๐™š๐™ฉ ๐™ฌ๐™–๐™จ ๐™ก๐™š๐™ช๐™ , ๐™—๐™š๐™™๐™–๐™ฃ๐™ ๐™ฉ ๐™š๐™ฃ ๐™ฉ๐™ค๐™ฉ ๐™ฏ๐™ž๐™š๐™ฃ๐™จโ€

Maar af en toe merk ik dat het afscheid meer aandacht behoeft. Een coachee die ineens niet meer verschijnt, een opdracht die niet doorgaat, een contact met een bevriende collega dat verwatert, een idee dat niet uit de verf komt.

En juist voor die minder leuke momenten, neem ik bewust tijd om afscheid te nemen.

Hoe?

Ik maak de balans van geven en nemen op en maak een (klein of groot) plekje vrij in mijn hart. Dat hele proces duurt soms nog geen minuut en soms ben ik er dagen mee bezig.

Wat het mij brengt?

๐™๐™ช๐™จ๐™ฉ, ๐™ฉ๐™š๐™ซ๐™ง๐™š๐™™๐™š๐™ฃ๐™๐™š๐™ž๐™™ ๐™š๐™ฃ ๐™ง๐™ช๐™ž๐™ข๐™ฉ๐™š ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ฌ๐™–๐™ฉ ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ช๐™ฌ๐™จ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *