Ga naar de inhoud
Home » Reflecties » Gezien willen worden

Gezien willen worden

Ik begeleid veel mensen in mijn coachpraktijk. En ook al heeft iedereen zijn eigen unieke verhaal, in essentie gaat het vaak om hetzelfde:

๐—š๐—ฒ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป

Mensen willen erkend worden voor wat ze kunnen en wie ze zijn. Mensen willen zich gewaardeerd en geliefd voelen. Maar helaas, je wordt niet altijd gezien op de manier zoals jij zou willen. Om de pijn van een negatief oordeel of afwijzing niet te hoeven voelen, ontwikkelen mensen ๐—ฎ๐—ณ๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—บ๐—ฒ๐—ป. Pleasen, ruziemaken, perfectionisme, succesvol zijn, conflict mijden, etc.

Ook ik wil graag gezien worden รฉn ben bang voor afwijzing.

Eรฉn van mijn afweermechanismen is het niet aannemen van complimenten. Ik maak het klein, โ€œach zo bijzonder is het nietโ€ of ik kets het meteen terug, โ€œmaar jij kunt dat nog veel beter.โ€ย Dus juist op de momenten dat mensen mij zien (een compliment geven), trek ik een muurtje op. Alsof ik bang ben dat het compliment niet echt is en er alsnog een kritisch oordeel volgt.

Afweermechanismen, ze behoeden je voor pijn. En tegelijkertijd staan ze je ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ vaak in de weg. Het kan dus heel nuttig zijn om je afweermechanismen te kennen, herkennen en erkennen. Als je je er ๐—ฏ๐—ฒ๐˜„๐˜‚๐˜€๐˜ van bent, kun je ook kiezen wanneer het nuttig is om ze in te zetten en wanneer ook niet.

Complimenten in ontvangst nemen, kan ik tegenwoordig best goed. Is deze post dan bedoeld om te vissen naar complimentjes? Nee, zeker niet (alhoewel het wel leuk is om ze te krijgen). Het doel is vooral om je aan het denken te zetten over je ๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด. Welke afweermechanisme zet jij geregeld in? En helpt het je of zit het je in de weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *