Ga naar de inhoud
Home » Reflecties » (On)veiligheid

(On)veiligheid

Soms is het overduidelijk dat er sprake is van een onveilige situatie. Veel vaker is het helemaal niet zo zichtbaar. Binnen de opleiding is het een thema dat vaak ter sprake komt. AIOS die zich niet durven uitspreken of bang zijn om fouten te maken. En ook bij opleiders hoor ik het veel. Zij durven AIOS niet aan te spreken, weten niet waar ze met hun eigen vragen heen kunnen of er is een machtsstrijd gaande in de vakgroep.

Ik begeleid zowel AIOS als opleiders. En beide groepen worstelen met het thema veiligheid. En omdat het een spannend thema is, wordt het gesprek erover vaak uit de weg gegaan. Gevolg, onduidelijke feedback, (verkeerde) aannames, onbegrip voor elkaars standpunt en nog verdere toename van onveiligheid.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

Wanneer is het veilig? In mijn ogen gaat het dan over erbij horen, gehoord worden, fouten mogen maken, ruimte voor afwijkende meningen, plezier hebben.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

In een veilige werkomgeving zijn er levendige discussies, zijn mensen het oneens met elkaar, ontstaan er briljante ideeรซn, wordt er veel werk verzet, is er een plezierige werksfeer, worden mensen ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ om wat ze doen รฉn ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ.

Hoe je een veilige omgeving creรซert? Dat is niet zo makkelijk en tegelijkertijd kan iedereen een steentje bijdragen. Het begint met je ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ณ๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ voor de ander, met oprechte interesse in wat de ander beweegt en met het afwerpen van je eigen masker.

๐—ž๐˜„๐—ฒ๐˜๐˜€๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ? ๐—ญ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ

Onveilig? Hopelijk niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *