Soms is het overduidelijk dat er sprake is van een onveilige situatie. Veel vaker is het helemaal niet zo zichtbaar. Binnen de opleiding is het een thema dat vaak ter sprake komt. AIOS die zich niet durven uitspreken of bang zijn om fouten te maken. En ook bij opleiders hoor ik het veel. Zij durven AIOS niet aan te spreken, weten niet waar ze met hun eigen vragen heen kunnen of er is een machtsstrijd gaande in de vakgroep.
Ik begeleid zowel AIOS als opleiders. En beide groepen worstelen met het thema veiligheid. En omdat het een spannend thema is, wordt het gesprek erover vaak uit de weg gegaan. Gevolg, onduidelijke feedback, (verkeerde) aannames, onbegrip voor elkaars standpunt en nog verdere toename van onveiligheid.
๐ฉ๐ฒ๐ถ๐น๐ถ๐ด๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ
Wanneer is het veilig? In mijn ogen gaat het dan over erbij horen, gehoord worden, fouten mogen maken, ruimte voor afwijkende meningen, plezier hebben.
๐ฉ๐ฒ๐ถ๐น๐ถ๐ด๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ
In een veilige werkomgeving zijn er levendige discussies, zijn mensen het oneens met elkaar, ontstaan er briljante ideeรซn, wordt er veel werk verzet, is er een plezierige werksfeer, worden mensen ๐จ๐ฆ๐ธ๐ข๐ข๐ณ๐ฅ๐ฆ๐ฆ๐ณ๐ฅ om wat ze doen รฉn ๐ฐ๐ฎ ๐ธ๐ช๐ฆ ๐ป๐ฆ ๐ป๐ช๐ซ๐ฏ.
Hoe je een veilige omgeving creรซert? Dat is niet zo makkelijk en tegelijkertijd kan iedereen een steentje bijdragen. Het begint met je ๐ฉ๐ข๐ณ๐ต ๐ต๐ฆ ๐ฐ๐ฑ๐ฆ๐ฏ๐ฆ๐ฏ voor de ander, met oprechte interesse in wat de ander beweegt en met het afwerpen van je eigen masker.
๐๐๐ฒ๐๐๐ฏ๐ฎ๐ฎ๐ฟ? ๐ญ๐ฒ๐ธ๐ฒ๐ฟ
Onveilig? Hopelijk niet